راهنمای سفر

درمان ترس از هواپیما با راه کارهایی جدید و روانشناسی

برای درمان ترس از هواپیما راهکارهای مختلفی مانند هیپنوتیزم، مواجهه درمانی، حساسیت زدایی سیستماتیک، درمان شناختی رفتاری (CBT)، اعتماد به داده های آماری و… وجود دارند که هر یک از آن ها بر اساس شدت فوبیای هر شخص، توسط روانشناسان توصیه می شوند. 

ترس از پرواز با هواپیما یکی از دلایلی است که مسافران را به سفرهای داخلی و خارجی زمینی ترغیب می کند. به عنوان مثال افرادی که این فوبیا را دارند، تور زمینی ارمنستان یا سایر کشورهای همسایه را ترجیح می دهند. اما سفرهای زمینی در مقایسه با هوایی چالش های خاص خود از جمله طولانی و خسته کننده شدن مسیر، احتمال بروز سوانح و… را به همراه دارند. 

هر آنچه در ارمنستان میخوای در اپ رهام هست...

10 علت ترس از هواپیما در افراد

باله هواپیما از پشت پنجره

مبتلایان به ایر فوبیا به جنبه های مختلف سفر هوایی، نظیر برخاستن و فرود آمدن، ارتفاع گرفتن یا حتی محیط بسته هواپیما واکنش نشان می دهند. برخی از اشخاص حتی از تصور مسافرت هوایی هراس دارند. مبتلایان به ایروفوبیا علائم مختلفی را تجربه می کنند که رایج ترین آن ها عبارتند از:

1 سرگیجه و بی حالی 6 حالت تهوع
2 تب و لرز 7 تنگی نفس و احساس خفگی
3 تپش قلب و بی قراری 8 مشکلات گوارشی
4 حملات پانیک 9 قرمز شدن پوست بدن
5 تعریق بیش از حد و داغ شدن بدن 10 گرفتگی عضلانی

موثرترین روش درمان ترس از هواپیما

در دهه های 50 و 60 میلادی راهکار موثری برای مبارزه با ترس از پرواز وجود نداشت؛ چرا که، در آن دوران این نوع ترس نوظهور محسوب می شد و این اختلال با آمار بالای سوانح هوایی در ارتباط بود. امروزه راهکارهای متعددی برای غلبه و درمان ترس از هواپیما وجود دارند. این روش ها بر اساس شدت علائم ایرفوبیا و نوع آن ها طبقه بندی می شوند.

  • کنترل افکار منفی
  • تجویز داروهای ضد اضطراب
  • مدیریت استرس
  • اعتماد به خلبان
  • کمک از روانشناسان

1. درمان ترس از هواپیما با کنترل افکار منفی و مدیریت استرس

استرس داشتن مسافر در پرواز

اضطراب داشتن در حین پرواز امری عادی است که افراد می توانند از طریق کنترل افکار منفی و فراگیری تکنیک های مدیریت استرس، بر ترسشان غلبه کنند. برخی از مواردی که می توانند این امر را تسهیل ببخشند، عبارتند از:

  • اعتماد به داده های آماری و خلبان
  • تمرکز بر روی تعداد تنفس
  • عدم خیره شدن به پنجره
  • بازی کردن با گوشی و ایجاد حواس پرتی

1. اعتماد به داده های آماری و خلبان

هر سال داده های آماری نسبت به میزان سوانح هوایی، زمینی و دریایی منتشر می شوند. این آمارها در بازه های زمانی مختلف تغییرات چندانی را تجربه نمی کنند. به طور مثال، در طی سال های 1389 تا 1396، سفرهای هوایی 104 نفر قربانی داشته اند. این در حالی است که تعداد قربانیان حوادث جاده ای، در همان بازه زمانی حدود 1200 برابر بیشتر بوده است.

خلبانان تمامی کشورها از جمله کشور ایران برای تصدی این شغل و مهارت، دوره های بسیار طولانی و سختگیرانه ای را پشت سر می گذارند. خلبانان کشورمان سالی 2 مرتبه مورد سنجش و ارزیابی مجدد قرار گرفته و آموزش های پیشرفته و به روزی را دریافت می کنند. پس در پرواز پیش رویتان اطمینان داشته و آرام باشید.

2. تمرکز بر روی حالت و سرعت تنفس

تمرکز بر روی تنفس، یکی از آسان ترین و تاثیرگذارترین شیوه های مدیریت استرس محسوب می شود. این تکنیک هم برای ایرفوبیا و هم اکروفوبیا و سایر شرایط استرس زا تاثیرگذار است. 

برای این منظور کافیست تا با استفاده از دم و بازدم های طولانی (حدودا 4 ثانیه ای) اکسیژن بیشتری را به مغز خود ارسال کرده و از میزان استرس خود بکاهید.

3. ایجاد حواس پرتی و عدم خیره شدن به پنجره

آرامش مسافر در سفر با حواس پرتی

فردی که ایروفوبیا را تجربه می کند، بدون شک در هنگام پرواز افکار منفی و نابجایی را در ذهن خود مرور می کند. برای جلوگیری از این افکار می توان از تکنیک های مدیتیشن بهره جویی کرده یا خاطرات و وقایع مثبت را در ذهن مرور کرد. 

هم صحبتی با مهماندار یا سایر مسافران، مشاهده فیلم ها و تصاویر آرامش بخش، مطالعه و سایر سرگرمی های مجاز هم می توانند بسیار مفید واقع شوند.

2. درمان ترس از هواپیما با کمک روانشناسان و متخصصان

در صورت ابتلا به سطوح بالای ایروفوبیا و اضطراب و استرس شدید، می بایست به روانشناسان و متخصصین مربوطه مراجعه کرده و از ایشان کمک های لازم را دریافت کنید. متخصصین این حوزه روش های مختلفی را برای درمان ترس از هواپیما دنبال می کنند که برخی از رایج ترین آن ها عبارتند از:

1 درمان شناختی رفتاری (CBT) 4 هیپنوتیزم
2 مواجهه درمانی 5 کلاس های گروهی
3 حساسیت زدایی سیستماتیک 6 تجویز داروهای ضد اضطراب

رایج ترین دلایل بروز اختلال ترس از پرواز

دلیل بروز اختلال ترس از پرواز در همه افراد یکسان نیست. این مسئله از هر فردی به فرد دیگر منشا متفاوتی داشته و به مجموعه پیچیده ای از عوامل فیزیولوژیکی، روانی و اجتماعی و… بستگی دارد. رایج ترین دلایل بروز اختلال ترس از پرواز به شرح زیر هستند:

  1. تجربه شخصی از سوانح مشابه
  2. سابقه از دست دادن اعضای خانواده و نزدیکان در حوادث هوایی
  3. تاثیرپذیری از فوبیای سایر اعضای خانواده و وابستگان
  4. دنبال کردن اخبار مربوط به تروریسم، هواپیما ربایی، خشونت در هواپیما و سایر موارد مشابه
  5. وضعیت نامطلوب خدمات و سوابق منفی خطوط هوایی محل زندگی
  6. محرک های محیطی محل زندگی (شرایط نامساعد آب و هوایی و …)

فوبیاهای مرتبط با ترس از هواپیما

باله هواپیما

جالب است که بدانید برخی از اشخاص به سبب وابستگی به حیوانات خانگی و جابجایی و بردن حیوانات با هواپیما دچار اضطراب شده و علائم فوق را تجربه می کنند. 

از طرف دیگر، برخی از اختلالات به صورت مستقیم و غیرمستقیم می توانند سفر هوایی را به یک تجربه تلخ مبدل کنند که رایج ترین آن ها عبارتند از:

  1. ترس از فضای بسته یا همان اختلال کلاستروفوبیا
  2. ترس از ارتفاع یا همان آکروفوبیا
  3. اختلال اضطراب اجتماعی
  4. سینوزیت و سردرد و سرگیجه ناشی از آن
  5. بیماری های قلبی و عروقی

کلام آخر

اختلال ترس از پرواز (ایروفوبیا) به دلایل متعددی مانند سوابق منفی خطوط هوایی محل زندگی، دنبال کردن اخبار مربوط به هواپیما، بیماری های قلبی و عروقی، تجربه شخصی از سوانح مشابه و… در افراد رخ می دهد. میزان و شدت علائم این فوبیا در هر شخص متفاوت بوده و منشا این اختلال نیز می تواند کاملا متفاوت باشد. 

به همین جهت روانشناسان برای هر شخص راهکارهای منحصر به فردی را برای درمان ترس از هواپیما توصیه می کنند. تجویز داروهای ضد اضطراب، حساسیت زدایی سیستماتیک، هیپنوتیزم، کنترل افکار منفی، مدیریت استرس، اعتماد به خلبان و… برخی از این کارها هستند.

شما می توانید برای سفر، ارمنستان را انتخاب کنید و با تورهای زمینی رهام، بهترین سفرتان را تجربه کنید.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا